İstanbul’un adalarından Heybeliada’ya günübirlik bir seyahat planladım. Çocukluğumda çok sık gittiğim Burgazada’dan adaların güzelliği zaten malumum idi ancak bu sefer Burgazada yerine Heybeliada’yı görmek istemiştim.
Şehir dışından gelecekler için, gerek Esenler Otogarı’ndan, gerek ise Atatürk Havaalanı’ndan Heybeliada’ya şu şeklide ulaşabilirsiniz.
Atatürk Havaalanı içerisinden başlayan metro hattı ile Zeytinburnu istasyonuna kadar gidin, aynı şekilde, Esenler Otogarı içerisinden de geçen bu hatta, bu sefer Havaalanı yönünde binerek Zeytinburnu istasyonunda inin.
Zeytinburnu İstasyonu’ndan Bağcılar-Kabataş Tramvay hattına geçiş yapın. Bu noktada bindiğiniz tramvayın Kabataş’a kadar gittiğinden emin olun çünkü bazı seferler Eminönü’ne kadar yapılıyor.
Kabataş’ta indikten sonra da Şehir Hatları Vapur İşletmeleri’nin Adalar Vapur Seferleri ile Heybeliada’ya ulaşabilirsiniz. Daha Detaylı Bilgi İçin : https://www.sehirhatlari.istanbul/
Şehir hatlarının sefer saatlerine bakarak, uzun bekleme sürenizi ortadan kaldırmak için daha programlı hareket edebilirsiniz. Tarife için : https://www.sehirhatlari.istanbul/tr/seferler/ic-hatlar
Dilerseniz özel işletmelere ait tekneler ile de adalara gidebilirsiniz ancak bu tekneler Kınalıada ve Burgazada’ya uğramıyorlar ve doğrudan Heybeliada’ya gidiyorlar, oradan da Büyükada’ya geçiyorlar.
Ben giderken, saatleri uymadığı için bu tekneleri tercih ettim.
Adalara ayrıca Yeşilköy, Bostancı, Kartal gibi değişik yerlerden de özel tekneler bulunuyor, ayrıca Şehir Hatları’da Kadıköy ve Bostancı’dan sefer uyguluyor.
Gelelim Heybeliada’ya.
Ada, iskele civarında pek de uzun sayılmayacak bir kordona sahip.
Kordon küçük bir meydan ile paralel arka caddeye bağlanıyor, bundan sonrası ise tepeye doğru bir kaç sokak ve dükkanlardan ibaret. Oldukça küçük ama çok sevimli bir şehir merkezine sahip.
Yemek için, yine iskelede ve civarında çok sayıda lokanta ve pastahane bulunuyor, çorba, döner, kebap hatta lahmacun bile yiyebileceğiniz yerler var. Oturmak için bir çok cafe sahilde yan yana sıralanmış.
Adanın diğer taraflarını gezmek isterseniz, tüm adanın etrafını dolanan ve bir de yarısını dolanan küçük ve büyük tur diye adlandırılan iki ana asfalt yol bulunuyor, ben büyük tabir edilen turu bisiklet ile duraklamalar dahil 40 dakikada döndüm, ancak düzenli spor yapan ve bisiklete binen birisi değilseniz bu süre 1 saati geçecektir ayrıca yolda sürekli iniş ve çıkışlar mevcut, bunu da göz önünde bulundurun.
Bisiklet, adada bir çok yerden kiralanabiliyor ve saati 5 TL.
Alternatif olarak Fayton ile de gezebilir ya da yürüyebilirsiniz.
Mevsiminde giderseniz, denize girmek için yine az önce bahsettiğim yollar ile ulaşabileceğiniz çeşitli koylarda bir çok plaj mevcut.
Dönüş için gideceğiniz dönemin son vapur ya da tekne sefer saatlerine bakıp, buna göre plan yapmayı da ihmal etmeyin.