Şarköy’e Hareket
Ağustos ayının sonlarında, şirketimiz bir seyahat etkinliği düzenlemişti. Etkinlik çerçevesinde Bozcaada’ya gidilecekti. Her zaman merak ettiğim ancak daha önce gitme fırsatı bulamadığım Bozcaada’yı da bu vesile ile görmüş oldum.
Program çerçevesinde İstanbul’dan Şarköy’e gidip burada öğlen yemeğimizi yedik. Şarköy aslen Çanakkale yolu güzergahında değil ancak gitmek görmek ya da bizim gibi mola vermek amacıyla, Çanakkale yolundan küçük bir sapma ile uğranabilir.
Bunun için Tekirdağ’dan Malkara’ya doğru devam ederken, Malkara’ya yakın Şarköy sapağına girmeniz gerekiyor. Bölünmüş yoldan çıkıp iki yönlü ve son derece virajlı bir yol sizi bekliyor olacak.
Bu şekilde yolumuza devam ettikten sonra Şarköy’e ulaştık. Tipik bir sahil kenarı kasabası görünümünde olan Şarköy’de öğlen yemeğimizi yedikten sonra, Gelibolu yönüne devam ettik.
Malkara yakınlarından girilen bu yoldan devam ile Koru dağlarının da altına doğrudan Keşan – Gelibolu yoluna, Saroz Körfezi’ne bağlanabilirsiniz. Böylece tekrar geri dönmek yerine yolunuza devam ediyor ve az bir zaman kaybetmiş oluyorsunuz. Ama dediğim gibi yol çok virajlı ve iki yönlü.
Eceabat ve Şehitlik Ziyareti
Tekrar Çanakkale yoluna ulaştıktan sonra Gelibolu üzerinden Eceabat’a doğru devam ettik. Eceabat’ın içinden geçerek, Abide tabelalarını takip ederek Çanakkale Şehitliği Abidesine ulaşabilirsiniz. Mesafe yaklaşık 40 Km
Geyikliye Hareket
Şehitlik ziyaretimiz sonrası Eceabat’a geri dönerek buradan feribot ile Çanakkale’ye geçtik ve Ezine, Ayvalık İzmir’e giden yolu takip etmeye başladık. Truva(Troy) ayrımını geçtikten kısa bir süre sonra Bozcaada ayrımını tabelalarda görebilirsiniz, buradan saparak Geyikli beldesine ulaştık. Geyikli’den Bozcaada’ya her 45 dakikada bir feribot seferleri düzenleniyor ve Cuma-Cumartesi günleri saat 24:00 a kadar sefer mevcut. Sizin yine de gitmeden önce bulunduğunuz sezonu kapsayan bir tarifeyi incelemenizde fayda var. Ayrıca dönüş için mutlaka plakanızı bildirerek rezervasyon yaptırmanız gerekiyor yoksa dönüş feribotuna binemeyebilirsiniz.
Bozcaada
Feribot iskelesi tam şehirde bulunuyor, feribottan iner inmez kendinizi şehrin içinde buluyorsunuz. Çok küçük ama muhteşem sokaklardan oluşan çok güzel bir şehir.
Kıyıda balık restoranları ve cafeler mevcut, limanın hemen sol tarafında bir iki tane balık restoranı var, sağ tarafında ise cafeler bulunuyor. Cafeler saat 02:00 ye kadar açıklar. En azından biz bu saate kadar oturduk ta ki temizlik yapmaya başladılar ve kalktık ancak kimse bize kapatıyoruz demedi. Biz de sabaha kadar açık mısınız diye sormadık. 🙂
Bu cafelerin ön taraflarında deniz kıyısında şezlonglar var ve gündüz bunlardan birisine uzanıp bu cafelerden servis alabilir ve denize girebilirsiniz.
Ayazma Plajı
Şehir içinde bulunan cafelerden servis alarak denize girebileceğinizi belirtmiştim ancak aslen Bozcaada’nın en meşhur plajı Ayazma Plajı ve şehre de 7 Km uzak bir konumda. Adanın şehrin konumuna göre tam arka kısmına denk gelen bu plaja, özel aracınızla ya da kiralayacağınız her hangi bir araçla ulaşabileceğiniz gibi toplu taşıma ile de gitmeniz mümkün.
Plaj yol kenarında ve bu yolun da üst tarafında yine cafe restoranlar bulunuyor. Aracınızı yol kenarına park ederek plaja inebilirsiniz. Denizi muhteşem, yeşil ile mavinin eşsiz bir şekilde karıştığı bir deniz.
Deniz makul bir seviyede boyu aşıyor ve son derece serin. Temiz billur gibi bir su. Suyun altından epey uzağı görebiliyorsunuz. Siz de benim gibi bu tanıma uyan denizlerden hoşlanıyorsanız muhtemelen çıkmak istemeyeceksiniz. 🙂
Adada Bar
Ada içerisinde hemen iskelenin yakınlarında geç saatlere kadar açık bir de bar bulunuyor, dilerseniz terasa çıkabilirsiniz, dilerseniz de barın ön tarafında bulunan masa ve fıçılar üzerinde içkinizi yudumlayabilirsiniz.
Rum Mahallesi
İskeleden gelen yolun sağ tarafında bulunan mahalle Rum Mahallesi olarak geçiyor ve burada da akşam oturabileceğiniz balık restoranları bulunuyor, restoranların sokaklara dizilmiş masalarında keyifli bir akşam geçirebilirsiniz. Özellikle bu kesimi görmenizi tavsiye ederim.
Bozcaada Kalesi
Adanın girişinde sağ tarafta bir kale bulunuyor, kaleyi ziyaret edebilirsiniz. Giriş 5 TL, öğrenci iseniz 3 TL. Kalenin içerisindeki tüm bölümler ziyarete açık ve ayrıca tüm burçlarına da çıkabiliyorsunuz. Burçlardan manzara muhteşem ancak burçlara çıkan merdivenler son derece dar ve kaygan. Giderseniz lütfen bu hususu göz ardı etmeyin her hangi bir korkuluk ve benzeri güvenlik önlemi bulunmuyor.
Truvaya Hareket
Dönüş vakti geldi. Feribot ile Geyikliye geçtikten sonraki hedefimiz Truva Antik Kalıntıları oldu. Burada oldukça büyük bir Truva Atı sizi bekliyor olacak. İki katı bulunan bu atın içine girebilirsiniz. Oldukça titiz bir şekilde düzenlenmiş bir parkur üzerinden Truva kalıntılarını gezebilirsiniz. Araçlar için dışarıda 5TL park ücreti alınıyor. Giriş ise kişi başı 20TL
İstanbula Dönüş
Truva ziyaretimizin ardından Lapseki feribot ile Gelibolu Keşan Tekirdağ güzergahımı takip ederek İstanbul’a ulaştık.